Danskerne elsker at fiske, og særligt i disse tider hvor social distance er vigtigt, er der jo intet bedre sted at stå lidt for sig selv og nyde naturen, end den lokale fiskesø. Her kan du sidde og spejde ud over vandfladen mens Lansky slibesættet kommer i brug, og du venter som en kat på lur efter bytte.
De fleste fisker jo ikke blot for den smukke udsigts skyld – de fisker for suset af adrenalin der farer igennem kroppen, når det trækker i linen. De fisker for øjeblikket hvor fangsten hales ind og de tænker: ”Er det aftensmad til hele familien og en ny rekord eller en gammel støvle?”
Uanset hvad, er det en spændende kamp der på et eller andet tidspunkt ender med dig, den glade fisker, og en lækker fisk. Efter et godt slag i hovedet (til fisken) griber du din trofaste fiskekniv.
Men hvad er det egentligt for en kniv du har med på fisketuren i dag, og er det overhovedet den rette kniv til jobbet?
Find den perfekte kniv
Hvad du end fanger på en given dag, om det så er en flot regnbueørred eller en spinkel lille ål, er der en vis stolthed i at kunne spise noget man selv har fanget.
Men at spise en ret, kræver at den tilberedes og det er bl.a. her en fiskekniv kommer på banen – for en fiskekniv kan ikke blot være en hvilken som helst kniv: I hvert fald ikke hvis du ønsker at gøre tingene ordentligt.
Selvom fiskekniven tit går lidt i glemmebogen blandt diskussioner om powerbait, slibesæt og fiskestænger til flere tusinde kroner, er det et af de vigtigere redskaber i fiskerens kasse. Kniven skal kunne partere fisken, skrabe skællene af og samtidigt anvendes som et multi-tool til en række andre formål.
Når du anskaffer dig en fiskekniv, er det derfor vigtigt at den er perfekt til jobbet.
Fileteringsknive (og hvorfor du bør holde din kniv skarp)
De meste populære og meste praktiske knive til alment fiskeri er fileteringskniven.
Denne type kan være enten fast, eller foldbare. De er de meste populære fiskeknive hos almene lystfiskere, da de kan anvendes til en lang række formål, lige fra filetering til at kappe liner over, og de er praktiske til fisk af enhver størrelse.
Modeller med en længde på 20cm eller under, anvendes typisk til de gængse danske fisk, men størrelser over dette er målrette fisk i lakse-kategorien og over.
Disse knivtyper har ofte let-kurvede blade der kan bøjes og et skaft som er fugt- og vandresistent.
At have den rette knivtype er dog ikke nok: Din kniv bør også holdes skarp – på denne måde undgår du at skulle ”arbejde” for at skære i fisken. Det kan være en udfordring at holde den i perfekt stand, særligt hvis du anvender kniven til mere praktiske formål. Til sådan en opgave kræves eks. et Lansky slibesæt eller lignende modeller, der kan anvendes til slibning på farten.
Der er få ting der er lige så vigtige at huske på fisketuren, som en skarp kniv. Et slibesæt er derfor et nødvendigt redskab, for at vedligeholde din fiskekniv, da den hurtigt kan blive sløv af at skære i alt lige fra fiskeliner til fiskemaver.